trötthet i cirkeln

Jag är trött... jätte trött, inte för att jag har gjort massor med saker utan för att jag inte har gjort någonting.
Ända sedan jag kom hem till gävle i söndags har jag i stort sett bara varit hemma i lägenheten. Fast jag är så trött har jag endå svårt att sova på kvällen, tröttheten sitter i knoppen och inte i kroppen.
Min misstanke är att ju mer jag är hemma och inaktiv ju tröttare blir jag.
Kanske kommer min räddning idag då jag ska värda på friskis & svettis tänkte nämligen passa på att jympa lite också.

Min onda cirkel måste brytas, kanske idag kanske i morgon men väldigt snart. Tack vare Dan och hans nyttiga matsedel över helgen får jag i allafall i mig bra mat, för vad kan vara svårare än att vara kreativ i köket när tröttheten och omotivationen tar över.

Så med bra kost och lite motion ska jag nog snart vara på fötter igen.

Vänta, vänta.... inte klaga för mycket, vad är nu det positiva i denna trötthet? jo den sammanfaller lägligt nog under tour the ski veckan, hejja hejja Hellner, Kalla och Haag.

Hälsokost = Vanlig mat

Hälsokost, hälsomat, är livsmedel som anses vara hälsobefrämjande. Detta är wikipedias definition av hälsokost. Jag har senaste tiden funderat mycket över detta begrepp eller ska vi kalla det fenomen?
Såg en artikel i lokaltidningen där en optiker i glesbygden skulle kombinera sin verksamhet med hälsa, han skulle ha en hälsodel i butiken och börja sälja hälsokost. På bilden från butiken kunde jag se en hylla med burkar av olika slag, vilket jag gissar var denna hälsokost.

Som ni vet så finns det även en mängd hälsokedjor som säljer hälsokost vilket kan bestå av allt ifrån quinoapasta till piller och drycker med olika verkan.
Jag skulle vilja påstå att all mat (nästan all) är hälsosam. Potatis, pasta, olivolja, frukt, bär och fisk är saker som vi äter varje dag men som också är bra för hälsan, hur skulle vi annars överleva om vi inte åt vanlig mat.

Utifrån definitonen ovan, kostcirkeln, tallriksmodellen och kroppens behov av alla möjliga näringsämnen vill jag påstå att en varierad kost är detsamma som hälsokost. Äter du varierat av alla livsmedel så behöver du inte det som idag kallas för hälsokost.

Skulle någon klara sig på att bara äta de produkter som finns i hälsokostbutiken? Är det verkligen hälsosamt att bygga sitt kostintag på hälsokost på burk?  Och är alla de som inte är kunder hos dessa kedjor ohälsosamma? Jag gissar at svaret är negativt. Vad tror du?